POVIJEST KLUBA

Entuzijazmom CB-aša grada Zagreba, osnovan je klub pod nazivom  “Udruženje C.B. radio operatera CROATICUM” dana 08. siječnja 1994. godine. Prvi Predsjednik kluba je bio CB Kadet, Dopredsjednik CB Darac i Tajnik CB Ivan. Nakon povrede o Statut kluba od strane Predsjednika, sazvana je Skupština, na kojoj je smijenjeno Predsjedništvo kluba. Izabrano je novo rukovodstvo. Za Predsjednika je izabran CB Nikša, Dopredsjednik je ostao CB Darac, kao i Tajnik CB Ivan. Klub mijenja i naziv u “CB radio klub CROATICUM”. Isto tako mijenja svoju adresu Barčev trg bb/2, Zagreb, na kojoj se nalazi i danas, iako je danas adresa Barčev trg 16/2. Novo Predsjedništvo je imalo tešku i odgovornu zadaču da vrati ugled klubu.

U novom kursu rada u 1996. i 1997. godini klub je doslovce procvjetao. Druženje i smijeh postaju dio kluba. Pokreću se razne akcije, pa tako u povijest ulazi i CB-noć u Kupinečkom Kraljevcu 14.01.1996. godine kada se vidjelo da klub ide “punim plućima” naprijed.

Na drugoj redovnoj Skupštini funkcije mijenjaju Predsjednik i Dopredsjednik, pa tako CB Darac postaje Predsjednik, a CB Nikša Dopredsjednik, a za Tajnika je izabran CB Oki. Organiziraju se CB tečajevi, predavanja o CB-u, te se sajmovi CB-opreme. Događalo se da je u nedjeljnim danima bilo i stotinjak ljudi.

Trudili smo se i trudimo se da CB-ašima pružimo nesto novo, te smo na prijedlog CB Canon-a i CB Limenog organizirali prvi “CB auto rally” do Sutinskih toplica, 23. lipnja 1996. godine. Napominjemo da rally nije brzinski, već će se sudionici pridržavati zakona o sigurnosti prometa na cestama. Propozicije rallya su postavljene tako da se sudionici rallya moraju strogo pridržavati ogranicenja brzine i svih prometnih znakova na predviđenoj trasi. Na samome startu gdje je ujedno i mjesto sakupljanja gostiju neće biti više od desetak vozila, jer će pristigla vozila odmah i kretati prema cilju po dobivenoj relaciji.
Svako vozilo posjeduje radio stanicu kojom će cijelim putem biti u vezi sa organizatorima. Nakon izvršavanja šaljivih zadataka, a dolaskom na cilj rally završava nezaboravnom feštom i CB-aškim druženjem.

24. veljače 1997. godine i drugu CB-noć u “Svetojanskoj kleti” kraj Jastrebarskog gdje smo dugo u noć uz tamburaše izgulili pete. Ne bi bili zadovoljni da nismo pružili nešto novo jer bilo je: “pij koliko možeš” (besplatno). Isto tako nećemo zaboraviti miris friške ribe koje su donijeli CBRK “Delfin” i Predsjednik kluba CB Fap.

17.04.1999. organiziran je susret CB radio klubova i operatora iz cijele Hrvatske u EKO SELU kraj Bregane. Ovaj je susret osmišljen i organiziran s nizom igara i puno uspjeha u stilu „Divljeg Zapada“

Potrebno je istaknuti da ovaj klub ne razlikuje “velike” i “male” radio amatere, tj, licencirane radioamatere i CB-aše, nego je rad  i druženje zajedničko. U samom klubu otprilike 60% članova su radio-amateri, ti isti članovi su organizirali posebno predavanje i demostraciju radioamaterske televizije. Posebnu zahvalnost treba dati CB Lima Wisky-u kao pokretaču ATV-a, ali isto tako jednakopravno su učestvovali: CB Singer, CB Dvojka, CB Pikolo i CB Rovac.

Obzirom da se klub brine i o novim CB-ašima,  u studenom 1997. godine organiziran je i CB-tečaj za početnike. Na samom tečaju u 16 sati početnici su savladali osnove CB-a, ali isto tako i dio radio-amaterskog tečaja.

Klub je strateški odlučio da u svoje ime ne organizira klasične konteste, nego da prući nesto novo. CB Mek je razradio i odradio, uz pomoć ostalih članova “veseli band” kao “antikontest”. Započeli smo u prosincu 1997. godine i ponovili u prosincu 1998. godine. Cilj “veselog banda” je da voditelj proziva prijavljene učesnike koji biraju pitanje pod brojem. Pitanja su često smijesna ili poučna, ovisno o uspjesnošti odgovora vrši se bodovanje svakog CB-aša. Mnogi su rekli da su to najzabavnije večeri na CB-u.

Početkom 1998. godine je izabran i novi Predsjednik, CB Oki, te Dopredsjednik, CB Mek,  a za Tajnika izabrana je CB Punica.

U povijest ulazi i CB-noć pod maskama organizirana u Obrtničkom domu “Hunjka” na Sljemenu, 28. veljače 1998. godine. Posebno treba zahvaliti CB radio klubu Sloga i CB Mrvici, što su došli u tako velikom broju, kostimirani u odjeću  iz srednjeg vijeka.

Na prijedlog CB Punice, za dan okupljanja odabrali smo nedjelju od 10 do 12 sati. To je bio više nego mudar izbor. Na taj način motivirali smo CB-aše da dolaze u klub, jer je naš prostor iznad same tržnice Utrina, pa se jednim udarcem mogu riješiti “dvije muhe” druženje i plac.

Klub je uvijek bio otvoren za sve CB-aše dobre volje bez obzira na članstvo koji sa nama mogu popiti kavu, a sasvim je normalno da dođu i članovi CB radio kluba Dubrave, sa kojim rado surađujemo

Prateći razvoj tehnike, a u interesu kluba naročito onih mlađih, klub proširuje svoju djelatnost na Net, u punom smislu te riječi, a to osim na radio CB stanicama, obuhvaća komunikaciju na kompjuterima, mobitelima, PMR-u i slično. Tako je klub promijenio naziv u CB Radio-net Klub Croaticum.

Hrvatski Savez CB radio klubova, koji je nekoć brojao preko tridesetak CB klubova članica, sada je lošim radom pao na ispod deset članica. Od početka ove godine Savez je do sada sazvao dvije Skupštine. Na prvoj je Izvršni odbor trebao „rušiti“ lošeg predsjednika Saveza, a na drugoj Skupštini je predsjednik Saveza „rušio“ nesposobni Izvršni odbor. Niti jedna Skupština nije urodila plodom, pa nisu uspjeli ostvariti svoje namjere, ali su uspjeli dekretom tajnika Saveza trenutno i neopozivo iz svog članstva izbaciti CBRNK Croaticum, jer klub nije na vrijeme platio godišnju članarinu od 200,00kn. Uplaćena članarina nije pomogla delegatima kluba da 21. 03.2009. skupu iznesu svoju strategiju za opstanak CB-a u Hrvatskoj i objasni svoj stav prema novonastaloj situaciji. Uzalud su došli delegati Croaticuma, kojii su na žalost i uzaludno potrošili vrijeme, te ostali delegati koji su potegnuli po lošem vremenu iz Međimurja, Dalmacije, Slavonije i Baranje do Zagreba da prisustvuju ovom činu.

CB Mek