Svašta po malo o CB-u

CB radio stanice

Stacionarne CB radio stanice su predviđene za rad iz stacionara. To su uglavnom velike stanice, često veće snage, s ugrađenim ispravljčem, tako da se priključuju direkno na 220V i SVR metrom. Obzirom na veličinu uređaja, ugrađen je veći zvučnik, pa je i ton bolji nego na ostalim vrstama uređaja. Često stacionarni ueđaji imaju na zadnjoj strani svu silu dodatnih priključaka (vanjski SWR/Power metar, priključak za drugu antenu, 12V, "PA" i još štošta.
Mobilne CB radio stanice su predviđene za ugradnju u vozila. Napajaju se iz akumulatora vozila, pa rade na napon od 13,8V istosmjerno (DC). Ima ih raznih veličina i snaga, te s različitom opremom, tako da svatko može izabrati onakvu koja mu najviše odgovara. Mobilna CB radio stanica se može koristiti i u stacionaru, ali tada mora biti priključena preko ispravljača. Treba paziti da ispravljač može dati dovoljnu struju za rad stanice. Takovi uredjaji cesto imaju priključak "PA", koji služi spajanju vanjskog zvučnika (megafona), koji se može koristiti preko mikrofona i pojačala stanice.
Ručne CB radio stanice popularno nazvane voki-toki (Walkie-Talkie), danas su vrlo malene, uglavnom snage do 5W. Napajaju se preko akumulatorskih baterija. Preko adaptera može ih se spojiti na akumulator vozila, a preko ispravljača mogu se koristiti i iz stacionara. Većinu je moguće spojiti na vanjsku antenu, bilo stacionarnu, bilo mobilnu. Nedostatak je relativno visoka cijena takovih uređaja i malen zvučnik. Također je na većinu moguće spojiti vanjski mikrofon.
Portable CB radio stanice su danas već gotovo izumrli uređaji. To su zapravo mobilne CB radio stanice kojima je dodano akumulatorsko napajanje i vanjska, najčešće teleskopska antena. Tako se dobio veeeliki voki-toki koji je u današnje doba baš radi svoje veličine vrlo nepraktičan.

 

CB antene

Stacionarne antene mogu biti sa vertikalnom ili horizontalnom (usmjerene u Hrvatskoj nisu dozvoljene) polarizacijom. Danas ima jako mnogo oblika stacionarnih antena, različitih dužina, za različite snage i s različitom dobiti. Predviđene su za montažu na krov, zaseban stup ili balkonsku ogradu. Većina CB operatora je mišljenja da se sa dobrom antenom, na dobrom položaju može više dobiti nego sa stanicom velike snage.
Kao i stacionarnih antena i mobilnih ima mnogo vrsta, različitih dužina, predviđenih za različite snage. Mobilna CB antena može biti montirna fiksno na vozilo, a može biti montirana i na magnetski nosač. Za fiksnu montažu potrebno je bušiti krov vozila, iako postoje nosači koji se montiraju na žlijeb krova (ako ga vozilo ima) ili iznutra pod poklopac prtljažnika ili motora. U svakom slučaju bitno je da antena ima dobru masu. Postoje mobilne antene kojima nije potrebna masa, a predviđene su za montažu na plastična vozila, kampere i slično.

 

Ostala CB oprema

Jedna od bitnih komponenti za rad iz stacionara s mobilnom CB stanicom je ispravljač. To je uređaj koji pretvara izmjenični napon mreže od 220V, u istosmjerni od 13,8V, koji je potreban za rad stanice. 13,8V je napon praznog hoda automobilskog akumulatora. Ispravljača ima raznih, od onih sa fiksnim naponom i strujom, do takovih kojima se i jedno i dugo moze podešavati. Danas postoje i elektronski ispravljači, koji su znatno lakši (nemaju veliki i teški transformator) i jeftiniji od klasičnih. Također se uz malo znanja može iskoristiti i bolje kompjutersko napajanje. Bitno je da se uzme dovoljno jak ispravljač za stanicu koja ce ga koristiti. Osim toga preko njega se eventualno može napajati pojačalo ili rasvjeta SWR metra.

SWR metar. Ima ih jako puno vrsta i kombinacija. Najčešće je to kombinacija SWR i Power metra u istom kučištu. Ponekad je tu i instrumant za mjerenje modulacije, pa čak i instrument za mjerenje frekvencije. SWR metar služi za podešavanje antene, kako bi sto veća snaga stanice otisla u eter. U slučaju loše podešenosti velik dio snage se vraća u stanicu pa dolazi do pregaranja izlaznih tranzistora. Idealan SWR bi bio 1:1, što je nemoguće postići. Realno je to od izvrsnih 1:1,1 pa na više. Ako je 1:3 ili više, s tako podešenom antenom ne bi trebalo raditi. Podešavanje se vrši tako da se prekidač prebaci na FWD, pritisne tipkalo mikrofona i podesi se tako da kazaljka dodje do kraja skale (obicno pise SET). Nakon toga se prekidač prebaci u polozaj REF te očita vrijednost. Podešavanje antene se vrši skraćivanjem ili produživanjem "vrućeg" kraja (radijatora).

Odnos SWR-a i izzračene snage u postotcima

SVR Snaga u %
1,0 100
1,1 98
1,2 95
1,3 90
1,5 80
2,0 50
3,0 20


Power metar je instrument koji mjeri izlaznu snagu CB Radio stanice. Kao odvojen uređaj ga je dosta teško naći. Uglavnom dolazi u istom kučištu sa SWR metrom.
Instrument za mjerenje frekvencije služi da se vidi na kojoj frekvenciji CB Stanica radi. Kod CB operatera je to relativno rijedak uređaj jer većina stanica ima samo pokazivač kanala. Osim što pokazuje trenutnu frekvenciju, to je dobra stvar i kod kupovine rabljenih CB stanica, jer se može vidjeti da li stanica "bježi" sa zadanih frekvencija, pogotovo, ako je po njoj netko prčkao.
Mikrofoni mogu biti ručni ili stolni. Ručni mikrofoni uglavnom dolaze u kompletu s CB stanicom. Kvalitetniji mikrofoni se kupuju posebno. U njima može biti ugrađeno pojačalo i echo. Na novijim mikrofonima su ugrađene tipke "UP" i "DOWN" za izbor kanala, te tipka za automatski Squelch. Postoje i mikrofoni u koje je ugrađena gotovo cijela CB stanica.
Stolni mikrofoni se kupuju zasebno, a njihova cijena često permašuje cijenu jeftinije CB stanice. To su uglavnom mikrofoni s ugrađenim pojačalom i echom. Često imaju instrumente na kojima se vidi razina modulacije i echa, te potenciometre za regulaciju istih. Konforniji su za rad od ručnih jer, osim što ih se ne mora stalno držati u ruci, imaju i mogućnost uključenja stalne predaje.
Izlazna pojačala, kod nas popularno nazvana lajneri, višestruko podižu izlaznu snagu CB radio stanice, pa se tako većom snagom postiže i veći domet. Postoje pojačala s lampama, koja se koriste za stacionar i priključuju se direktno na 220V i tranzistorska koja mogu biti predviđena za 220V, ali i za napajanje preko akumulatora. Pojačanje može biti od par desetaka, pa do nekoliko tisuća wata. Treba paziti da izlazna snaga CB stanice nije veća od predviđene ulazne snage u pojačalo.
Antenski prekidači se koriste kada za jednu CB stanicu koristimo više razlicitih antena ili obrnuto, kada na jednu antenu treba spojiti različite stanice. To je naročito interesantno kod ispitivanja ili provjere uređaja.

 

QSL karte

Nekada je postojao običaj da si, kao potvrda odrađene daleke veze, sugovornici međusobno šalju QSL karte. To je zapravo komad kartona veličine razglednice, na kojem je s prednje strane odštampana neka, vrlo često šaljiva slika, a sa zadne strane su rubrike u koje su se upisivali svi parametri veze. Često su cebeaši u nedostatku QSL-ki, slali razglednice svog mjesta, a na zadnjoj strani su upisivali podatke kao na pravim QSL kartama. U svakom slučaju lijep običaj kojeg gotovo više nema.